Het mooiste vak ter wereld

Wat een eer, dat je als kraamverzorgende zomaar deel mag uitmaken van een gezin. Dat je waardevolle advies, hulp en monitoring bijdraagt aan een goed, veilig begin van een nieuw leven. Het blijft bijzonder. En wat ons betreft het mooiste vak ter wereld.

Wil jij ook kraamverzorgende worden en als stagiair(e) bij een van onze leden, erkende leerbedrijven, in jouw regio aan de slag? Lees snel verder!

Fijne start

Het begeleiden van kersverse ouders na de geboorte van hun baby is en blijft bijzonder. Als kraamverzorgende help je ouder(s) en kind(eren) van het kraamgezin aan een zo mooi en veilig mogelijke start. Ben je een vraagbaak en luisterend oor, ondersteun je hen in de breedste zin van het woord. Vanaf de bevalling en (of) in de kraamperiode daarna.

Onmisbare rol

Als kraamverzorgende werk je nauw samen met de verloskundige, assisteer je indien nodig bij de bevalling. Observeer, adviseer, signaleer en rapporteer je over het welzijn en de gezondheid van moeder en kind, zorg je voor rust en regelmaat. Zodat elk gezinslid kan wennen aan de nieuwe situatie, op krachten kan komen en de ouder(s) – aan het eind van de kraamweek – zelfstandig en zelfverzekerd voor hun kersverse kindje kunnen zorgen.

Taken kraamverzorgende

Als kraamverzorgende bied je in principe zorg op basis van betreffend zorgdossier. Bij jouw taken als (beginnend) kraamverzorgende horen onder andere:

  • Assistentie verlenen tijdens de bevalling (partusondersteuning)
  • Ondersteuning en zorg verlenen aan moeder, kind en het gezin
  • Advies over de persoonlijke verzorging van moeder, kind en hun omgeving
  • Correct, tijdig en professioneel communiceren (en samenwerken) met andere betrokken disciplines

Maar ook zaken als het waarborgen van de hygiëne, ontvangen van visite, begeleiding bij het geven van borstvoeding en een stukje coaching horen bij jouw waardevolle taak als kraamverzorgende. Je bent echt de rots in de branding tijdens de kraamtijd. Een dankbare, superveelzijdige baan.

Kraamzorg opleidingen

Spreekt de kraamzorg je aan en wil je onderhand als gediplomeerd kraamverzorgende – zelfstandig of bij een kraamzorgorganisatie – met en bij pasgeborenen aan de slag? Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen, deeltijd en voltijd.

Wat je nodig hebt om te starten? Een vmbo-diploma of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4. Soms gelden aanvullende toelatingseisen, bekijk per opleiding welke regels ze hanteren.

Kraamzorg stages in jouw regio

Ben jij gestart met een BBL of BOL-kraamzorgopleiding en op zoek naar een praktijkstageplek of leerwerktraject bij een kleine kraamzorgorganisatie of kraamzorgondernemer bij jou in de buurt? Stuur je motivatie, contactgegevens, de naam van je onderwijsinstelling én je woonplaats naar info@cooperatiekzg.nl. En wie weet loop jij binnenkort stage bij een van onze kraamzorgprofessionals. Gewoon, bij jou in de buurt.