Hoe word je kraamverzorgende?

Ben je zorgzaam en houd je van baby’s? Een grote kans dat het kraamzorgvak je aanspreekt. Wij snappen dat als geen ander. Maar hoe word je kraamverzorgende? En hoe vind je een goede kraamzorg-opleiding en/of leerwerkstage in jouw regio? Lees snel verder!

Opleidingen (kraam)verzorgende IG

Er zijn verschillende kraamzorg-opleidingen die je kunt volgen. Denk aan een mbo-opleiding kraamverzorgende IG (IG staat voor Individuele Gezondheidszorg) niveau 3 op een ROC, of via een Geboortezorg Academie in je regio.

P.S. Ben je al aan de slag als verzorgende IG en heb je zin in een ander werkgebied, een nieuwe uitdaging? Via een verkort traject kun je je alsnog specialiseren in kraamzorg. Bij sommige grotere (kraam)zorgorganisaties bestaat vaak ook nog de mogelijkheid om je via een intern leerwerktraject te laten (om)scholen tot kraamverzorgende.

BOL of BBL

Je kunt je diploma voor kraamverzorgende halen via de BBL- of BOL-leerweg. Bij BBL (beroepsbegeleidende leerweg) ga je een leerwerktraject aan bij een (kraamzorg)organisatie, waarbij je meestal 4 dagen werkt en 1 dag naar school gaat. Je kunt ook voor de beroepsopleidende leerweg (BOL) kiezen, dan ga je voornamelijk naar school en loop je zo nu en dan stage. In beide gevallen krijg je een beloning in de vorm van een stagevergoeding of salaris.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot een branche-erkende kraamzorgopleiding heb je minimaal een vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 nodig. Sommige opleiders stellen aanvullende eisen, zoals een leerwerkovereenkomst in geval van een BBL-opleiding (werkend leren). Informeer bij desbetreffende onderwijsinstelling naar de mogelijkheden en/of exacte toelatingseisen.

Verkort traject

Heb je al ervaring in de zorg en/of relevante diploma’s dan kun je vaak vrijstelling aanvragen voor bepaalde basisvakken en de opleiding sneller doorlopen. Stel dat je alleen het diploma voor Verzorgende IG (niveau 3) hebt, dan kun je een verdiepingsopleiding doen om je te specialiseren in de kraamzorg. De opleidingsduur wordt daarmee veelal aanzienlijk verkort.

Stage lopen

Ben jij op zoek naar een mooie stageplek of leerwerktraject bij een professionele kraamzorgorganisatie of zelfstandig kraamzorgondernemer bij jou in de buurt? Stuur je motivatie, contactgegevens, de naam van je onderwijsinstelling én je woonplaats naar info@cooperatiekzg.nl. Wij hebben de leukste stageplaatsen voor je in petto, wedden?