Zelfstandig kraamverzorgende worden

Droom jij ook van een carrière als zzp’er in de kraamzorg? Geheel zelfstandig, of wellicht met meerdere zelfstandig kraamverzorgenden in een maatschap? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij!

Voordelen zzp’er

  1. Je bepaalt zelf welke cliënten je aanneemt, wanneer je werkt én hoeveel. Ideaal. En wil je er even tussenuit of juist wat extra gas geven om te sparen? Het kan allemaal. En jij beslist.
  2. Ben je perfectionistisch en ondernemend aangelegd? Dan kun je je als zelfstandig kraamverzorgende helemaal uitleven. Ga voor hoogwaardige kraamzorg met nét dat stapje meer. Voor maximale voldoening voor jou, en 200% tevredenheid voor je cliënt.
  3. Onderscheid je van collega-kraamzorgondernemers, voor kraamgezinnen die perfect bij je passen. Ben je bijvoorbeeld gespecialiseerd in Natuurlijke Kraamzorg? Babymassage? Of spreek je een vreemde taal en weet je alles over kraamzorg binnen een bepaalde cultuur? Top. Dan zijn dat jouw USP’s ofwel Unique Selling Points. Waarmee je jezelf onderscheidt en duidelijk op de kaart zet.

Nadelen zzp’er

  1. Het eerste voordeel, is ook meteen het belangrijkste nadeel. Met name als beginnend ondernemer heb je de neiging om veel kraamgezinnen aan te nemen, waarbij meteen het gevaar bestaat dat je jezelf voorbijloopt. En je in het ergste geval in de knel komt en/of in moet boeten aan kwaliteit van zorg. De kunst is om goed voor jezelf te blijven zorgen, soms ook ‘nee’ te verkopen en goed (ruim) te plannen.
  2. Als eigen baas sta je er alleen voor. Je bent zelf 100% verantwoordelijk voor het leveren van kwalitatieve zorg, tevreden cliënten, je marketing, administratie, vervanging bij ziekte… En dat is soms best een hele kluif. Sluit je je te zijner tijd als zzp’er aan bij Coöperatie KZG, dan helpen en ondersteunen wij je om je werk zo goed, efficiënt en makkelijk mogelijk te doen. Handig toch?
  3. Als zelfstandig kraamverzorgende is het soms lastig je plek te veroveren binnen de integrale geboortezorg. Ook voldoe je als kleine ondernemer niet zomaar aan de gestelde kwaliteitseisen, waardoor je geen contract kunt afsluiten met zorgverzekeraars, je niet rechtstreeks kunt declareren en je vaak gebonden bent aan een lager tarief. Tenzij je je aansluit bij een faciliterende vereniging zoals Coöperatie KZG. Dan maak je als kleine ondernemer meteen gebruik van de slagkracht én impact van een collectief.

Samen zelfstandig

Coöperatie KZG is een samenwerkingsverband van zelfstandig kraamverzorgenden. Als jij je als zelfstandig kraamverzorgende (zzp’er) of kleine ondernemer – bijvoorbeeld als maatschap – aansluit bij Coöperatie KZG dan krijg je een stem in de organisatie. Voldoe je volledig aan alle kwaliteitseisen, ben je volwaardig gesprekspartner bij verzekeraars. Meer weten over de vele voordelen? Neem gerust contact met ons op.

Handige buddy

Na toelating als zelfstandig kraamverzorgende word je (organisatie) gekoppeld aan een KZG-lid bij jou uit de regio. Die ervaren, zelfstandig kraamzorgondernemer begeleidt je waar nodig, zodat je snel en volledig wegwijs raakt in onze manier van werken en de daarbij horende software en applicaties. Hij of zij fungeert als jouw persoonlijke hulp en vraagbaak, wat er ook is. Met KZG sta je stevig. Werk je sneller, efficiënter én makkelijker. Samen.

Samen sterker

Coöperatie KZG ondersteunt je o.a. ook met het behalen van het benodigde HKZ-certificaat, helpt je aan de benodigde kwaliteitsmanagementsysteem- en facturatiesoftware, voorziet in mogelijkheden voor workshops/scholing en zorgt voor de behartiging van jouw belangen bij de branchevereniging, regionale samenwerkingsverbanden én zorgverzekeraars. Zodat jij je volledig kunt focussen op waar jij goed in bent. Waar je hart ligt.

Samen met onze andere leden – collega kraamzorg zzp’ers – vergroot je ook nog eens je netwerk. En sta je administratief, fiscaal en juridisch sterker.